Parola ja Turenki ovat myös käpykyliä

Eipä kummoisia keskuksia ole Turenki ja Parolakaan, vaikka ovat itsenäisten kuntien pääkyliä.  Parolassa ei ole juuri mitään ja Turengin keskusta vain autioituu,kun liike toisensa perään sulkee ovensa. Turengin keskustaa näivettää varmaan osaltaan ”Poluksen politiikka”, eli pyydetään liikekiinteistöstä ahneuttaan aivan liian suurta vuokraa verrattuna miten kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Turengin ainoa menomesta on Mesku, joka on suoraan sanottuna ns.lähiöräkälä, jossa ei pyöri kuin ne muutamat samat naamat. Turenkilaisille maksaa laadukas tanssiravintolareissu Hämeenlinnaan n. 50 euroa pelkkinä taksikuluina ja Hattulalaiselle se on sama homma.  Samalla lailla nämä kyläkeskuskset näivettyvät, oli kysessä sitten itsenäinen kunta tahi ei. Nuoret haluavat vipinää ja vilsekttä ja muuttavat heti kaupunkien keskuksiin, kun se vain on mahdollista. Parola ja Turenki kun olisi rakennettu tiiviisti yhteen Hämeenlinnan kanssa, sitten jonkinlaisia menomestoja ja uusia palveluja olisi voinnut tullakin myös näihin kyläkeskuksiin. Sillätapaa olisi saatu pidettyä paremmin nuoret omalla paikkakunalla. Parola ja Turenki ovat kuitenkin niin lähellä Hämeenlinnan kaupunkikesustaa, että ne voisi ajanmittaa rakentaa yhteen. Hauho ja Lammi ovat hemmetinkaukana, katsoi asiaa mistäpäin tahansa.

Olisi ollut varmaan ihan hyvä vaihtoehto, että Lammi ja Hauho olisivat menneet kimppaan omaksi kunnaksi.  Hattula ja Janakkala olisivat liittyneet Hämeenlinnaan, se olisi ollut luonteva ratkaisu.  Mitä näitä jälkikäteen jauhamaan, tehty mikä tehty.  Katsotaan parivuotta ja taantuman yli, sittenhän sen näkee mikä oli viisasta ja mikä tyhmää, kukaan ei sitä vielä varmasti tiedä.  Voi olla, että koko kuntaliitos oli tyhmä ja ei toimiva idea, voi olla, että se oli pitkällä tähtäimellä erinomaisen järkevä, sen näkee kuka elää. Se on varmaa, että nuorten ihmisten pako kyläkeskuksista jatkuu, ellei niihin saada eloa. Silti ne voivat olla hyviä ja rauhallisa asuinpaikkoja lapsiperheille, jos on auto käytössä ja rahaa maksaa taksikyytejä, jos alkaa vaikka tanssijalkaa vipattamaan.  Vanhuksille palvelujen katoaminen kotonurkiltaan on ikävä asia, mutta kukapa heistä välittää, heillähän on niin vähän muutenkin ostovoimaa. Kyllä liikkeenharjoittajaakin pitää ymmärtää, ei kukaan voi pitää liikettä pystyssä jos ovi käy liian harvakseen. Kaikki haluavat kasvukeskuksiin, niin nuoret kuten myös palvelujen tarjoajat, tämä on pläkkiselvä asia. Jos kotikylästä ei saada tehtyä kasvukeskusta, se taantuu uinuvaksi asuinlähiöksi, jossa on kivaa asua, mutta mitään palveluja sieltä et saa.

 

 

 

 

Jätä kommentti

css.php