Jääkiekkohurmos on pettävällä jäällä

Maailmassa noin 10 maassa pelataan tosissaan laadukasta lätkää. Esim.futista pelataan tosissaan noin 150 maassa. Silti siinä 10 joukossa Suomi oli nyt 4 parhaan ulkopuolella. Mikä tässä antaa aihetta suuren kansanhurmokseen, mitä lätkän ympärille on synnytetty lähinnä median avustuksella. Onko se suurta ”yhtenäisyyttä” jos baareihin kerääntyy tuhatpäin kaljaveikkoja tuijottamaan screenille ja hurraamaan ? siinä on hyvä syy päästä baariin vetämään kaljaa napaan.  Sitten nämä samat ”hurmosveikot” jopa naisetkin ovat terveyskeskuksien jonoissa jo 30-50 vuotiaina maksakirroosi-ja diabetes potilaina, joka on yhteiskunnalle tosi kallista. Sen takia kunnissa sitten lopetetaan ulkoliikuntapaikkojen hoitoa jne, jotka pitäisivät kansaa terveenä. Onko tässä mitään järkeä ? 

Jääkiekko on esimerkiksi talviolympialaisissa suorastaan kääpiölaji, verrattuna moniin toisiin lajeihin, joihin tulee kilpailijoita jopa yli 50 maasta. Mutta media jaksaa täällä Suomessa sitä hehkuttaa. Sama asia on tavallaan Amerikkalainen jalkapallo, ei sitä juuri muualla harrasteta kuin jenkkilässä, mutta sen suosio on siellä suuri. Media on nostanut pelaajista kansan supertähtiä. Itse pelihän on vähän kuin jääkiekko, isot raavaat miehet juoksevat kumipallokainalossa ja toisia taklataan rajusti. Raju fyysien peli on nykyaikana sitä entisajan gladiaattoreiden toimintaa, jossa väkivaltaa valitettavasti suorastaan ihannoitiin. Se oli alkukantaiselle kansalle leipää ja sirkushuveja, jonka avulla päättäjät myös osasivat ammentaa itselleen kansansuosiota.

Toki seuraan itsekin jääkiekon MM-kisoja, olen seurannut aina lapsesta asti. Se on kieltämättä hyvää ja jännittävääkin viihdettä.  Varsinkin jos vastakkain on kaksi taitopelaaja joukkuetta, silloin sitä katsoo ihan mielellään.  Se, että jotakin liigapeliä näytetään TV.ssä suorana parhaaseen aikaan (100 000 – 200 000 katsojaa) jonkun 500 000 -1000 000 katsojaa keräävän ohjelman sijaan, on jo tyhmyyttä kaupalliselta kanavalta ja verovarojen tuhlausta YLE.ltä.  Varsinkin sitä tolkutonta viinan juonnin ymppäämistä ”iloista meininkiä” samaan asiaan on vaikea ymmärtää, se on kieltämättä tämän lajin lieveilmiö. Paikallinen HPK sai myös uuden kerhoravintolan, nyt saa viinaa nopeammin ja enemmin, onko se tosiaan huippu-urheilun etiikan mukaista toimintaa, jota myös kaupunki tukee runsain mitoin ?? Kohta ne samat ”nuoret” katsojat ovat Hämeenlinnan sairaalajonoissa, on maksavikaa, on haimatulehdusta, on suolistosyöpää jne, joka tulee maksamaan kaupungille aivan hirveitä summia ja he myös vievät hoitopaikkoja terveellisen elämän eläneiltä vanhuksilta.  Kyllähän jääkiekossa tehdään paljon myös hyvää työtä, juniorityö on arvokasta nuorten liikuttamista, se on tänäpäivänä erittäin arvokasta, tehdään sitä sitten missä lajissa hyvänsä. Totuus siinäkin on kyllä se, että se junnujen liikuttaminen tehdään hyvin pitkälle vanhempien talkoilla ja rahat otetaan vanhempien kukkarosta.  Silti tämä terveyskasvatus olisi myös äärinmäisen tärkeää. Huomasin kerran eräässä pizzeriassa HPK.n poikaporukan, jokaisella oli mälli (nuuska) huulessa, seuraava askel siinä on urheilu-uran jälkeen tupakanpoltto.  Tiedän itse kokemuksesta kuinka vaikeata mällistä on päästä eroon sitten aikuisiällä. Odottaisin, että jääkiekossa myös otettaisiin terveyskasvatus todella vakavasti esiin, kerran media on tekemässä siitä väkisin jonkinlaista Suomen kansallislajia. Toiset lajit ottavat tämä yhteiskunnallisen terveyskasvatuksen tosissaan, se on harmi, jos sitten yksi laji (rahan himossa) siitä luistaa ja tavallaan vesittää sen koko työn. Kun nyt Hämeenlinnassakin aiotaan supistaa liikunta-alueiden ylläpitoa, olisi syytä tarkasti arvioida, mikä on kansanterveydelle hyvä kohde ja mikä ei. Jos saadaan edes muutama ylipainoinen nuorehko ihminen oikeasti liikkumaan liikuntapaikoille ja liikuntaväylille, pois säännöllisestä ravintolassa istumisesta, se tuo kaupungille säästöä valtavasti.  Voisiko joku talouspuolen lääkäri laskea, kuinka paljon nuorehko maksakirroosi potilas, haimatulehduspotilas, taikka diabetespotilas tulee kaupungille maksamaan jos hän tarvitsee hoitoa jo 40 vuotiaasta 60-70 vuotiaaksi ? Nämä edellä mainitut taudit yleistyvät nuorehkoilla ihmisillä räjähdysmäisesti, nimeomaan liikunnan puutteesta johtuen ja jos ainoa harrastus on ravintolassa (tai katsomossa) kaljalasi kädessä istuminen.

 

  

  

 

 

 

Kommentti artikkeliin “Jääkiekkohurmos on pettävällä jäällä”
  1. avatar Isabella sanoo:

    Olen samaa mieltä. Meidänkin ukko istui kapakassa monta MM-lähetystä, sekä maha vaan kasvoi ja verensokeri nousi. Olen pyytänyt häntä monta kertaa yhdessä lenkille, mutta hän ei jaksa kun on niin paljon sitä ylipainoa.

Jätä kommentti

css.php